Sanna-Leena Peltonen

Ostotoimeksiannosta hyötyvät kaikki

Sanna-Leena Peltonen – 17.2.2020

Jää tämä postaus

Ostotoimeksiannon tekijälle tarjotaan asuntoja, jotka ovat vasta tulossa myyntiin. Hän saa ammattilaisen neuvottelemaan kaupoista. Myyjäkin hyötyy, sillä ostaja maksaa välityspalkkion, joka on tavanomaista myyntitoimeksiantoa edullisempi. Ostotoimeksiantoja ei tunneta, siksi niitä ei käytetä.

– Kodin vaihtaminen on yksi elämän stressaavimmista tilanteista. Varsinkin Laajasalon alueella, jossa on vähemmän perheasuntoja tarjolla kuin on kysyntää. Halutaan esimerkiksi kolmelle lapselle ja vanhemmille oma huone sekä sen lisäksi työhuone. Valitettavaa on, että niitä on myynnissä vähän. Hinta on yleensä yli puoli miljoonaa. Aika haastava tilanne, mutta ei mahdoton. Ostotoimeksiannosta on apua niukoilla markkinoilla, jolloin päästään niin sanotusti jonon ohi ja hyödyntämään välittäjän ammattiosaamista, sanoo LKV, KED Sanna-Leena Peltonen JYA Housing LKV:stä.

Hän tuntee erityisen hyvin Laajasalon ja Jollaksen alueet, koska on itse asunut siellä.
– Tosin toimin laajemminkin; Lohjalta Loviisaan, hän lisää.

Mikä ostotoimeksianto?

Ostotoimeksiannossa asunnon etsijä antaa välittäjälle kirjallisen toimeksiannon. Työ aloitetaan tekemällä perusteellinen tarpeenkartoitus ja sitten välittäjä ryhtyy ehtimään sopivaa kotia. Siinä hän hyödyntää myös oma verkostot. Jos mieleistä kotia ei löydy, ei myöskään synny kuluja.

Moni miettii, että miksi en itse voi laittaa ilmoitusta vaikkapa Laajasalon Facebook-ryhmään kun kerran kysyntää on.
– Toki voi laittaa. Monesti tehdään niin, että välittäjä ja asiakas laittavat molemmat ilmoituksen omiin verkostoihinsa. Jos samalla foorumilla on myyjän ja välittäjän ilmoitus samasta kohteesta, niin kuitenkin välittäjään otetaan helpommin yhteyttä. Tämä johtuu siitä, että välittäjä mielletään asunnonvaihdon puolueettomaksi ammattilaiseksi.

Monesti välittäjän ammattitaitoa kuitenkin tarvitaan, vaikka asiakas itse olisi löytänyt mieleisen kodin. Välittäjä on kaupanteon ammattilainen ja häneltä saa muun muassa realistisen arvion kohteesta. Harva uskaltaa ostaa omakotitaloa suoraa omistajalta, koska on paljon jääviyskysymyksiä eli asioita, joista ei tiedetä tai haluta kertoa.

Arvellaan myös, että välittäjä taitaa hintaneuvottelut paremmin ja saa hinnan tippumaan.
– Usein niin käy, ja kauppa on turvallisempi kaikille osapuolille. Näin ollen ammattilainen maksaa itse oman palkkionsa, heittää kokenut kiinteistönvälittäjä.

Marssijärjestys

On tärkeää, että uuden kodin löytyminen ja vanhasta eroon pääseminen on jouhevaa.
– Jos etsitään jotain sellaista mitä etsii moni muukin tai vaihtoehtoisesti erikoista ja kallista. Ne ovat pitkällisiä prosesseja. Ei kannata laittaa kotia myynti, vaan ensin on järkevää löytää uusi koti.

– Näissä tapauksissa erityisesti ehdotan ostotoimeksiantoa, jolloin saadaan etsittyä uutta kotia täsmähakuna. Silloin saadaan etulyöntiasema. Päästään hieromaan kauppoja ennen kuin kohde tulee julkiseen myynti.
Kun kohde löytyy, siitä jätetään ehdollinen tarjous. Kaupan toteutumisen edellytys on oman asunnon myynti. Kaupan ehtoihin kirjataan reilu luovutusaika, jolloin on hyvin aikaa myydä vanha koti.

Peltonen tietää kokemuksesta, että ihminen etsii uutta kotia viiden kilometrin säteellä vanhasta kodista. Tosin hän on huomannut, että Pakilan, Oulunkylän, Laajasalon ja Lauttasaari alueilla on ristiin muuttoa, vaikka lännestä itään on pitkä matka varsinkin henkisesti. Ilmiö selittyy alueiden samantyyppisestä sosioekonomisesta väestörakenteesta ja markkinoiden niukkuudesta.

Välittäjien kikkoja

Laillistetuksi kiinteistönvälittäjäksi kouluttautunut ja alan ammattitutkinnon hankkinut Peltonen varoittaa muutamista kollegoiden käyttämistä harhaanjohtavista kikoista.
– Moni välittäjä sanoo, että ostaja on jo valmiina. Se on puhdas markkinointikikka ja harhaan johtamista, jos siitä ei ole mustaa valkoisella.

– Esimerkiksi viime keväänä yli 30 henkilöä otti yhteyttä ostotoimeksiannon tiimoilta. Siitä huolimatta en voinut sanoa, että minulla on asiakas valmiina. Se olisi ollut vastuutonta. Siinä vaiheessa vasta on asiakas valmiina kun hänen nimensä on paperissa.
– Ilman voimassa olevaa sopimusta ei saa mainostaa ”asiakas etsii”, sillä se on laitonta.

JYA Housing on perheyritys, joka haluaa tuoda julki vastuullisen kasvollisen omistamisen arvoja. On kuvaavaa, että se on arvostetussa Perheyrittäjien liitossa ainoa kiinteistönvälitystoimisto. Pääkonttori sijaitsee Pakilassa. Pakilassa saman katon alla on myös lakiasiantoimisto, mikä on erittäin hyödyllistä, koska erityisesti kiinteistöissä on paljon lakiasioita, jotka kannattaa ottaa huomioon.

– Toinen tyypillinen asiakkaiden narutuskeino on laittaa kymmen prosentin ylihinta, jotta saadaan myyntitoimeksianto. Minä teen päinvastoin. Laitan mieluummin alemman hinnan ja kun kilpailua syntyy, niin silloin hinta nousee yli alkuperäisen pyyntihinnan, sanoo vastuullinen välittäjä, joka tietää, että myyntityö perustuu luottamukseen.

Win win

Ostotoimeksiannossa voittavat kaikki. Mutta miksi niitä ei juuri käytetä?
– Aivan siitä yksinkertaisesta syystä, ettei niitä tunneta, tietää Peltonen.

Ostomeksiannossa myyjä tulee usein hinnassa vastaan, koska myynti on vaivatonta. Varsinkin perheasunnon myynti on työlästä, sillä paikkojen pitää olla kunnossa vähintään kerran viikossa tai useamminkin. Ostotoimeksiannossa pääsee vähemmällä, sillä välittäjällä tuo tulleessaan mahdollinen ostajan.

Ostotoimeksiantosopimuksella löytyy asuntoja, jotka eivät ole vielä julkisessa myynnissä. Asunto esitellään vain yksityisesti. Se on matala kynnys myyjälle, joka vasta harkitsee myyntiä.

Myyjä hyötyy siitä, että ostaja maksaa välityspalkkion ja varainsiirtoveron. Jotka ovat merkittäviä summia. Ostotoimeksiannossa on mahdollista sopia välityspalkkio reilusti edullisemmaksi kuin perinteisessä myyntitoimeksiannossa.

Parhaimmillaan ostotoimeksiannon tekijä saa vaivattomasti uuden kodin ja pääsee vanhasta eroon. Myyjäkin saa myytyä asuntonsa pienemmällä vaivalla ja voi halutessaan tehdä ostotoimeksiannon unelmiensa kodista.

Koko prosessi tapahtuu ammattimaisesti yhden ja saman kiinteistönvälittäjän kanssa. Kiinteistönvälittäjäkin saa kaksi tyytyväistä asiakasta, jotka todennäköisesti suosittelevat häntä verkostoissaan.

Peltonen myöntääkin, että suurin osa hänen asiakkaistaan tulee vanhojen asiakkaiden suosittamana.

Voimakas digitalisoituminen ja ihmisten ajankäyttö oli yhtenä pääajatuksena kun sivujen suunnittelu aloitettiin. Peruskysymyksiä ”kuka, miksi milloin ja miten (millä laitteella) ihmiset tutkivat asuntomarkkinoiden tilannetta ja etsivät uutta kotia tai tai parasta mahdollista asiantuntijaa nykyisen kotinsa myynnin avuksi.

Uuden raikkaan ulkoasun ja mobiilitoimivuuden lisäksi haluamme antaa vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin mm chatin kautta 24/7.

Toivotamme hyvää alkanutta vuotta 2020 ja toivomme, että viihdyt sivuillamme ja voimme olla apunasi, kun kodinvaihto tulee ajankohtaiseksi.

Terveisin: JYA Housing LKV – jo vuodesta 1978

 Haluatko varata maksuttoman arviokäynnin?

Ota yhteyttä helposti tästä:

Blogi lomake

Jää tämä postaus